Miss Hammock

Hátizsákkal a világ körül

Milyen is egy digitális nomád élete

2017. december 15. 17:16 - misshammock

Digitális nomád? Micsoda? Kezdjük az elején.

Manapság elég sokan használják a digitális nomád kifejezést, nagyon felkapott dolog lett az elmúlt években. Az én értelmezésem szerint digitális nomádnak azt az embert hívják, aki életvitelszerűen utazik és közben dolgozik.

A világ bármely részéről tudnak dolgozni, csak egy laptopra és jó internetre van szükségük.

Két hónap Balin, három hónap Thaiföldön majd egy pár hónap Kolumbiában. Munka után szörfözös, meditálás, jógázás és kirándulás a dzsungelben. Mindenki más-más országot részesít előnyben, de abban megegyezhetünk, hogy sokak számára vonzó lehet ez az életforma. A gondolataidban már te is egy gyönyörű szigeten jársz? Lehet, hogy te is könnyen megteheted.

img_6005.JPG

- San Blas, Panama - 

Munkájukat tekintve lehetnek designerek, virtuális asszisztensek, online marketing szakemberek, programozók, coachok vagy éppen reklámszövegírók. Az egyetlen közös dolog a munkájukban, hogy nincsenek helyhez kötve, bárhonnan el tudják végezni a munkájukat. A felsorolt munkákon kívül persze még ezer módja van az online pénzkeresésnek, én is nagyon sok emberrel találkoztam és csak elképedve álltam, hogy néhányan milyen egyszerű megoldást találtak arra, hogy megéljenek. Sokan még alvás közben is pénzt keresnek. Biztos mindegyiköjük rongyosra olvasta a Szegény Papa, Gazdag papa című könyvet :) Olyan érzésem volt, hogy zsenikkel vagyok körülvéve, akiknek az élete egy végtelen nyaralás, ami csak akkor ér véget, ha ők akarják. Persze nem a hagyományos értelemben használt nyarlásra gondolok, mert ezek az emberek napi több órát töltenek munkával, de ezt akár minden hónapban máshonnan teszik. Erre használják manapság a workation kifejezést. Work (munka) és a vacation (vakáció) kombinációja. Számomra is nagyon csábító ez a fajta élet, mert imádok utazni és egy normális munka mellett egyszerűen nem tudom bejárni azt a rengeteg csodálatos helyet, amit olyan régóta szeretnék.

img_8057.jpg

- A Mangrove Mansion Bocas del Toron -  

Mindez persze nagyon jól hangzik, de ne felejtsük el, hogy egy gyönyörű napsütötte tengerparton elég nehezen veszi rá magát az ember, hogy dolgozzon. Hatalmas önuralomra és fegyelmezettségre van szükség, hogy a strand helyett először a munkát végezzük el. Ebben segítenek a közösségi irodák, ahova mindenki azért jár, hogy fókuszálni tudjon a munkájára és hatékony tudjon maradni. Budapesten is egyre nő az ilyen irodák száma és ez az egyik oka, hogy a magyar főváros a digitális nomádok egy közkedvelt célpontja lett Európán belül. De miért is ne lenne? Megbízható az internet, olcsó az élet, teli van a város romkocsmákkal és szerencsére Budapest még mindig nagyon biztonságosnak számít. A lista elején van még Thaiföld, azon belül is leginkább Chiang Mai, Bali és Kolumbia is. A nomad cruise-on minden második ember Medellínbe utazott tovább miután kikötöttünk. Őszinte leszek, Medellínről elsősorban az egyik kedvenc sorozatom, a Narcos miatt hallottam sokat mostanában. (Mindenkinek ajánlom a sorozatot, Pablo Escobarról és a drogkartellekről szól). Akárkivel beszélgettem csak jó dolgot hallottam Kolumbiáról, ezért úgy döntöttem én is elutazom Medellínbe. A személyes tapasztalatomat természetesen megosztom majd veletek itt.
img_8237.JPG

- Selina coworking Kolumbiában - 

Térjünk vissza a digitális nomádokra. Számomra ezek az emberek, olyan szabad(lelkű), vállalkozó szellemű emberek, akik megtalálták a módját, hogy olyan életet éljenek, amit igazán szeretnek. Kiváncsiak, bátrak, kalandvágyók, beszélnek nyelveket és önállóak. Egyik városból költöznek a másikba. Van, hogy csak pár hetet maradnak egy helyen, de az is elképzelhető, hogy több hónapig tartózkodnak egy helyen. A spontaneitás is jellemző rájuk, sokszor még azt se tudják, hogy másnap hol fognak aludni. Szinte egyáltalán nem stresszelnek a dolgokon, hanem elfogadják őket olyannak, amilyenek. Ezt szerintem a legtöbbünknek még gyakorolnia kell. A jelenben élnek. Ez számomra az egyik legvonzóbb dolog ebben az életformában. Természetesen nem mindenkinek való ez az életstílus, ezt valaki vagy szereti vagy nem. Fontos itt megjegyeznem, hogy akármennyire is szabadok és szuper helyekre utaznak a legtöbben itt is sokat dolgoznak, csak ezt sokszor a medence mellől teszik.  

Még nekem is új ez az egész és nem gondolom, hogy egyszerű lesz átállni az online munkára. Sok idő és munka lesz, de nekem megéri. A különböző találkozók, közösségi irodák facebook csoportok és egyéb rendezvények segítenek inspirálódni, motiválnak és nem utolsó sorban összehozzák a hasonló beállítottságú embereket. Ezekből az ismerettségekből akár örökre szóló barátságok vagy üzleti kapcsolatok születhetnek. Jelenleg 10 digitális nomáddal élek együtt egy cölöpökre épült házban a Karib-tengeren és imádom minden egyes percét. Az egyik legjobb dolog a mi kis nomád házukban, alias Mangrove Mansion-ben, hogy folyamatosan segítünk egymásnak és tanítjuk egymást. Egész nap megy a tudáscsere, vannak workshopok, brainstormingok, közös vacsorák és persze bulik. Együtt megyünk kirándulni más szigetekre és esténként közösen énekeljük a Wonderwallt, miközben valaki gitározik. Az életünk a Mangrove Mansionben viszont egy másik bejegyzés témája lesz. 

img_6364.JPG

- Workshop a Mangrove Mansion-ben - 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://misshammock.blog.hu/api/trackback/id/tr4813459063
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása